فهرست مطالب

پژوهش های گردشگری و توسعه پایدار - سال ششم شماره 1 (پیاپی 22، بهار 1402)

نشریه پژوهش های گردشگری و توسعه پایدار
سال ششم شماره 1 (پیاپی 22، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/28
  • تعداد عناوین: 4
|
  • خسرو مرادی شهدادی *، کامران پودات صفحات 1-10

    ورود گردشگران خارجی، امروزه نقش مهمی در توسعه مالی و پیشرفت اقتصاد دارد؛ لذا، این پژوهش با هدف تاثیر ورود گردشگران خارجی بر اشتغال در ایران با نقش میانجی توسعه مالی، طی سال 1391-1399 انجام شده است؛ نمونه های - این پژوهش برگرفته از شاخص کل تعداد گردشگران خارجی و اشتغال بودند؛ در این پژوهش به منظور استخراج دیتاها از بانک داده های اقتصادی و مالی کشور و بانک داده های جهانی استفاده گردید. تحلیل آماری بر اساس داده های پنل به روش رگرسیون صورت گرفته است. نتیجه فرضیه اول مشخص شد که ورود گردشگران خارجی بر اشتغال در ایران تاثیر مستقیم و معناداری دارد. پس از تجزیه و تحلیل، نتیجه فرضیه دوم نشان می دهد که ورود گردشگران خارجی بر اشتغال در ایران با نقش میانجی توسعه مالی تاثیر مستقیم و معنادار دارد.

    کلیدواژگان: گردشگران خارجی، اشتغال، توسعه مالی
  • زیبا براتی ده کهنه *، بهزاد وثیق، محمدعلی کاظم زاده رائف صفحات 11-22

    شهرستان دز پارت از شهرستانهای نوظهور و کمتر شناخته شده در استان خوزستان است که ضمن برخورداری از طبیعت بکر و جاذبه های گردشگری طبیعی در تمام فصول سال و همچنین جاذبه های تاریخی، مذهبی، سالیانه گردشگران بسیاری را پذیرا بوده است. اما به دلیل قلت مکان اقامت و ناکافی بودن امنیت و کیفیت اقامتگاه ها، مشکلات بسیاری برای توریسم در منطقه ایجاد شده است. در این تحقیق سعی شده عوامل مهمی که برای طراحی معماری اقامتگاه اکوتوریستی منطقه دزپارت لازم است، با تاکید بر معماری بومی و سایر شاخص های موثر بر معماری اقامتگاه اکوتوریستی مورد بررسی و مداقه قرار گیرد. لذا این پژوهش با شیوه تحقیق توصیفی تحلیلی، با رویکرد کیفی صورت گرفته و نحوه گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای با بررسی اسناد و کتب تاریخی و معماری گردشگری انجام گرفته و نتایج حاصله در قالب اصول شاخص معماری مبتنی بر پتانسیل های بومی گردشگری دزپارت و پیشنهادهایی جهت طراحی اقامتگاه بومی با بازشناسی و حفظ طبیعت بکر منطقه، و معماری بومی و سنتی شهرستان دزپارت در راستای توسعه صنعت توریسم و رشد فرهنگ گردشگری در این شهرستان انجام گرفته است.

    کلیدواژگان: اکوتوریست، معماری بومی، معماری اقامتگاه، شهرستان دز پارت
  • عبدالله جاسمی، محمدعلی کاظم زاده رائف، صبا میردریکوندی صفحات 23-38

    معماری بومی روستایی میتواند نقش بسزایی در حفظ محیط زیست و آشنایی با هنر و معماری منطقه فراهم نماید. روستاهای جلگه ای خوزستان که غالبا سکونتگاه اعراب خوزستان در آنها قرار دارد. دارای قابلیت مناسبی در جذب گردشگر هستند. این معماری با عنایت به دسترسی به منابع طبیعی محیط، پوشش های گیاهی اقلیم گرم و همچنین با تکیه بر فرهنگ، هنر و دانش بومی، منجر به خلق آثاری همساز با شرایط اقلیمی و جغرافیایی، شده است. که ضمن تعامل با طبیعت، جزء شاهکارهای سازه و معماری بومی ایران و خاورمیانه محسوب میگردند. در این پژوهش سعی شده، ضمن بررسی اجمالی فرهنگ و هنر اقوام عرب خوزستان و تجارب بوم گردی در ایران، به نقش معماری بومی روستاهای جلگه ای خوزستان و تاثیر عوامل آن در توسعه بوم گردی در این مناطق پرداخته شود. روش های تحقیق، شیوه پیمایشی و توصیفی تحلیلی میباشد که گردآوری اطلاعات در آنها از طریق حضور میدانی و مصاحبه با ساکنین بومی روستاهای جلگه ای، متخصصین و بررسی منابع مکتوب و رایانه ای در کتابخانه های تخصصی و عمومی، نشریه های مرتبط و وبسایت های علمی پژوهشی مرتبط با موضوع، انجام گردیده است.

    کلیدواژگان: معماری بومی، روستاهای منطقه جلگهای خوزستان، گردشگری فرهنگی، بوم گردی
  • محسن نیازی *، علی فرهادیان، مهناز طالبی، زینب ایمانیان مفرد، طاهره عربی مرقی صفحات 39-52

    امروزه گردشگری به عنوان یک پدیده ی اثرگذار بر فرآیند توسعه ی جامعه میزبان توجهات زیادی را به خود جلت کرده است، زیرا جنبه های مختلف اقتصادی، اجتماعی فرهنگی، محیطی اثرات شگرفی را بر حیات جامعه میزبان برجای می گذارد. در این راستا پژوهش حاضر در ابعاد اقتصادی، فرهنگی اجتماعی و محیطی به بررسی نگرش ساکنین مردم کاشان نسبت به گردشگری پرداخته است. روش این پژوهش از نوع پیمایشی بوده و در جامعه آماری 5 منطقه شهر کاشان با نمونه 222 نفری به شیوه نمونه گیری تصادفی به اجرا در آمده است. یافته های تحقیق بیانگر این است که نگرش مردم نسبت به گردشگری در بعد اقتصادی مثبت تر است و در بعد اجتماعی منفی می باشد. و مردان نسبت به زنان، مجردها نسبت به متاهلین نگرش مثبت تری به گردشگری دارند و کسانی که شغل شان مرتبط با گردشگری است نگرششان به گردشگری مثبت است. و افراد با تحصیلات کارشناسی، افرادی که در محدوده ی گردشگری سکونت دارند نگرششان به گردشگری مثبت است و همچنین هر چه مدت سکونت در منطقه شهری افزایش پیدا کند نگرش منفی به گردشگری ایجاد میشود و به طورکلی مردم اثرات مثبت را بیش از اثرات منفی دیده اند و نگرش مثبتی به گردشگری دارند.

    کلیدواژگان: نگرش، جامعه میزبان، گردشگری، اثرات اقتصادی، اجتماعی فرهنگی و محیطی